لوگو کلینیک روانمهر

نشانی کلینیک

تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، روبه‌روی بیمارستان پارسیان، پلاک 14، طبقه 4

شماره های تماس

02122651347 , ۰۹۱۲۰۲۴۳۱۶۴

[wpseo_breadcrumb]

طلاق و اثرات آن بر کودکان

آنچه می خوانید...

طلاق والدین چه تاثیری بر کودکان می گذارد؟ طلاق و جدایی چه معنی دارد؟ تاثیر طلاق بر فرزند دختر یا فرزند پسر چیست؟ در این مقاله قصد داریم مسئله طلاق والدین و تاثیر آن را بر روی کودکان بررسی کنیم. بار ها دیده شده ایت که یک طلاق خوب بسیار بهتر از بودن فرزند در یک زندگی مشترک نا آرام و مخرب است، اینکه والدین بتوانند با طلاق خود به خوبی کنار آیند، در اینکه کودکان نیز بتوانند به راحتی با طلاق کنار آیند نیز تاثیر بسیاری دارد و به آن ها کمک می کند.

طلاق برای کودکان یک حادثه نیست ، بلکـه بـه شـکل فرآیندی اسـت کـه ظـرف چندیـن سـال اثراتـش را مـی گـذارد . دنیـای کـودک و سـبک زندگی اش متناسـب بـا مشکلاتی کـه والدیـن دارنـد و جرو بحـث هایـی کـه اتفـاق مـی افـتـد ، بـهـم مـی ریزد و همین موجـب بـه خـطـرافتـادن احساس امنیت کـودک مـی شـود و طبیعتـا کارایـی سـبک فرزندپروری والدیـن کـاهـش مـی یـابـد . تغییـر مــکان زندگـی و مشکلات مالی از مسایلی اسـت کـه روزمرگی کـودک را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

تاثیر طلاق بر فرزندان

طلاق تقریبا برای همه کودکان تجربه ای تلخ و دردناک است. و اولین نشانه هایی که کودکان در واکنش به طلاق دارند احساس گناه ، افسردگی و عصبانیت است . که البته با گذراندن دوره مقدماتی ، تا حد زیادی بهترمی شوند و این به سن و جنس کودک ، میزان سازگاریش ، شرایط روانی و اقتصادی والد قیم نیزبستگی زیادی دارد.

اما اگر بخواهیم از تاثیرات بلندمدت طلاق بگوییم ، تحقیقات صورت گرفته مشکلات رفتاری مثل پرخاشگری ، اضطراب و عزت نفس پایین بیشتری رو دراین کودکان گزارش کردند .

البتـه لازم بـه ذکـراسـت کـه هـمـه ایـن مـوارد بخشی ازماجــرا اسـت. زیـرا کـودکان ممکـن اسـت هریـک از ایـن عـلایـم را قبـل از جدایی والدینشـان هـم داشـتـه باشنـد. مشکلات زناشـویـی خـود بـر شیوه پرورش کودک اثر می گذارد. پس در خانواده هایــی کـه تعـارض و اختـلاف بسیار زیاد است، طلاق حتـی مـی توانـد موجـب تضمیـن سـلامت این کودکان درجوانی شود.

طلاق و کودکان

بارها شنیده اید که می گویند طلاق باعث آسیب بسیار شدیدی در فرزندان می شود و نتایج مخربی را مانند بزهکار شدن آنان به وجود می آورد. اما نکته ای که باید بدانید این است که طلاق دلیل اصلی آشفتگی فرزندان نیست؛ در واقع، اوضاع نا آرام و کشمکشی که میان والدین به وجود می آید، باعث به هم ریختن آرامش فرزند می شود و در نتیجه تاثیرات مستقیم بر سلامت روان او خواهد داشت.

طلاق هایی که با کشمکش های شدید شروع می شود، می تواند یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار منفی در فرزندان طلاق است و درد و رنج آن ها را بیشتر می کند. زمانی که فرزندان شاهد دعوای والدین خود در دادگاه باشند به ناکامی آن ها دامن زده می شود.

بیشتر بخوانید: بهترین کلینیک روانشناسی در تهران چه ویژگی هایی دارد؟

موانعی که مانع سازگاری فرزندان در طلاق می شود.

طلاق چیست؟

کودکان اطلاع دقیقی از طلاق ندارند و احتمالا تا به حال به ذهن آن ها خطور نکرده است که طلاق چه معنایی دارد؟  اگر به خوبی برای کودکان توضیح داده نشود که معنای طلاق چیست و به تنهایی از اتفاقات سر در بیاورند، ترس های شدیدی را تجربه می کنند و برای آن ها به شدت سخت خواهد بود و با ترس های شدیدی رو به رو می شوند

کنار آمدن با طلاق در مدت کوتاه

یکی دیگر از موانع طلاق برای کودکان این است که باید در کوتاه ترین زمان ممکن با تغییرات که پیش آمده کنار آیند و مواردی مانند اسباب کشی، تغییر مدرسه و پیدا کردن دوستان جدید را دوست ندارند.

تجربه کردن انواع احساسات

طلاق باعث می شود تا کودکان در مدت زمان کوتاهی احساسات زیاد و مختلفی نظیر خشم، عصبانیت، اضطراب، غم و … را تجربه کنند و ندانند که چگونه باید با آن ها رفتار کنند.

کاهش آسیب کودکان طلاق

مقصر پنداشتن خود

فرزند طلاق ممکن است که خود را یکی از عواملی در نظر بگیرد که سبب شده است تا والدین او از یکدیگر جدا شده و به طلاق روی آورند. او با مقصر دانستن خود مدام به این فکر می کند که چه کار بدی انجام داده است تا باعث شده والدین او از یکدیگر جدا شوند. این اتفاق وقتی تشدید می شود که او به صورت مداوم یکی از والدین خود را نمی بیند و به این فکر می کند که اشتباه از او بوده است و فرزند خوبی نیست.

زیر سوال بردن معنای خانواده

زمانی که مادر و پدر کودک از یکدیگر جدا می شوند، کودک به این موضوع فکر می کند که آیا دیگر خانواده ای برای او وجود دارد و یا خیر. با این موضوع خانواده او به طور کامل از بین رفته است و دیگر خانواده ای برای او وجود ندارد.

خیلی از کودکان در این مرحله نمی دانند که کجای زندگی قرار گرفته اند و آیا می توانند هر دو والد خود را دوس بدارند یا خیر، تنها باید یکی از آن ها را انتخاب کنند، خصوصا حالا که مادر و پدر او جدا از یکدیگر زندگی می کنند و زندگی خود را دارند.

حتما بخوانید: از زوج درمانی چه می دانید؟

آرزوی بازگشت والدین

پس از طلاق کودک دائما به این فکر می کند که دوست دارد دوباره مادر و پدر خود را کنار یکدیگر ببیند و آرزوی بازگشت آن ها از ذهن او بیرون نمی رود. او با این آروزو می خواد خانواده او بار دیگری کنار هم جمع شوند و مدام با این آرزو خود را آرام می کند.

ازدواج مجدد والدین

کودکان ا به این فکر می کنند که با ازدواج مجدد والدینشان یا همه چی برای آن ها خوب پیش می رود یا اوضاع بدتری پیش می آید. برخی از آن ها فکر می کنند با ورود فرد جدیدی به زندگیشان اوضاع به شدت خوب و آرام پیش می رود و برخی از آن ها نمی توانند ورود فرد جدیدی را تحمل کنند و او را به عنوان شریک زندگی پدر ا مادر خود قبول کنند.

این موضوع به آن ها اطمینان می دهد که دیگر امکان بازگشت پدر و مادر او کنار یکدیگر وجود ندارد   و خانواده قبل او از بین رفته است.

احساس بی ارزشی کودک

زمانی که والدین یک کودک از یکدیگر جدا می شوند و او در جمع دوستان خود قرار می گیرد، ممکن است احساس کند تنها کودکی است که والدین او از یکدیگر جدا شده اند و این موضوع به او حس فردی بی ارزش بدهد و بی کسی را احساس کند.

کلام آخر

برای کاهش آسیب کودکان طلاق والدین باید به ترس ها و نگرانی فرزند خود توجه داشته باشند و جوری از یکدیگر جدا شوند که بیشترین میزان سازگاری و آرامش را برای فرزند خود به ارمغان آورند.

اشتراک گذاری مطلب:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
لوگو کلینیک روانمهر

کلینیک روانمهر در سال 1396 در تهران توسط دکتر زاهد عبداللهی دکترای روانشناسی از دانشگاه علوم پزشکی ایران با مجوز سازمان نظام روانشناسی و مشاوره‌ی کشور تأسیس شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *