بدن تمام افراد مانند هر سیستمی به استراحت نیاز دارد. زمانی که بدن به خواب عمیق فرو میرود و یک روز بعد از خواب بیدار میشود، باید تمام خستگیهای روز قبل از بین رفته باشند. در این مواقع بدن برای روز جدید کاملا آماده است. در این مقاله قصد داریم به اختلال بیخوابی بپردازیم.
اختلال بیخوابی چیست؟
اختلال بیخوابی یک اختلال شایع است که باعث میشود به خواب رفتن غیرممکن و سخت به نظر برسد. علاوه بر این، امکان دارد شخص زود بیدار شود و دیگر نتواند به آسانی به خواب برود. اختلال بیخوابی علاوه بر اینکه میزان انرژی فرد را پایین میآورد، روی کیفیت و سلامت بدن نیز تاثیر منفی میگذارد.
بیانرژی بودن پس از بیدار شدن علل متعددی میتواند داشته باشد. دانشمندان تاکید دارند یکی از اصلیترین مشکلات مربوط به بیخوابی، آپنه انسدادی در هنگام خوابیدن است. این اختلال در مردان بیشتر دیده میشود. افرادی که درگیر اضافه وزن هستند و سن بالایی دارند بیشتر از بقیه مردم به این اختلال گرفتار میشوند. کمکاری تیروئید نیز از این قاعده مستثنی نیست. شایعترین علت این اختلال را میتوان نقص ژنتیکی بیان نمود که از نزدیکان به فرد منتقل میشود. مهمترین علائم و نشانه این اختلال خر و پف میباشد.
بسیاری از افراد بزرگسال بیخوابی حاد یا کوتاهمدت را تجربه میکنند. اختلال بیخوابی ممکن است برای روزها یا هفتهها طول بکشد. اتفاقات دشوار و سخت زندگی باعث بروز اختلالات در فرد میشود. علاوه بر این کسانی که استرس فراوانی دارند به طور معمول درگیر کمبود خواب میشوند. گاهی افراد بیخوابی مزمن یا بلند مدت را تجربه میکنند که امکان دارد ماه های زیادی طول بکشد. اگر در عادات روزانه خود تغییر ایجاد کنید میتوانید بیخوابی های شبانه را تا حد زیادی درمان کنی

انواع گوناگون بیخوابی
سه نوع اختلال بیخوابی تا کنون شناخته شده است: گذرا، حاد و مزمن.
- بیخوابی گذرا
این بیخوابی بین چند روز تا یک هفته به طول میانجامد و امکان دارد علت آن استرس باشد. - بیخوابی حاد
این نوع بیخوابی بین سه هفته تا شش ماه طول بکشد. پس از قطع مواد مخدر و داروهای خوابآور، بیخوابی در فرد ایجاد میشود. برای این نوع بیخوابی اگر نزد پزشک رفتید، او برای شما دارو تجویز میکند. به همین علت مصرف دارو میتواند این نوع بی خوابی را درمان کند. - بیخوابی مزمن
این نوع اختلال بیخوابی ممکن است بیشتر از یک سال طول یکشد و مشکلات فراوانی را برای فرد به وجود آورد. این بیخوابی در وضعیت روحی و جسمی فرد تاثیر میگذارد.
بیخوابی چه عوارضی بر سلامت فرد دارد؟
- اختلال بیخوابی می تواند بر ظاهر فرد تاثیر بگذارد و باعث افزایش وزن فرد شود.
- کاهش بهره هوشی فرد
- کند شدن واکنشهای محیطی
- بالا رفتن فشار خون
- سیستم ایمنی بدن را ضعیف می کند.
- افزایش اختلالات عصبی در فرد
- افسردگی را در فرد تشدید می کند.
- افزایش خطر مبتلا شدن به دیابت
دلایل اختلال بیخوابی چیست؟
اختلال بی خوابی دلایل متفاوتی دارد. این مسائل به زندگی شما مربوط میباشد. تحقیقات نشان میدهد تحرک روزانه تاثیر مستقیمی بر بیخوابی دارد. بعضی از دلایل پزشکی بیخوابی شامل موارد زیر می باشد:
- افسردگی: تحقیقات نشان میدهد که اگر بیخوابی در فرد شدید شود، سه برابر بیشتر از سایرین درگیر افسردگی میشوید. ارتباط بین بیخوابی و افسردگی پیچیده میباشد. ولی پزشکان دریافتهاند ۸۰ درصد از بیمارانی که درگیر بیخوابی هستند از اختلالات خلقی مثل افسردگی و اضطراب رنچ میبرند.
- استرس: استرس موجب میشود مغز شما بیش از حد کار کند. استرس به علت داشتن افکاری پریشان مانع از خوابی راحت و آسوده میشود.
- بیماری مزمن: دردهایی مانند آلزایمر یا سرطان میتوانند ساعتهای زیادی شما را بیدار نگهدارند. تحقیقات نشان می دهد تنها ۳۰ درصد از کسانی که بیماری مزمن دارند، خواب راحتی دارند.
- درد مزمن: درد زمان خواب را نمیتواند تشخیص دهد. هر زمانی که بخواهد به سراغتان میآید. دردهای مزمن باعث میشود به هیچ عنوان خواب راحتی نداشته باشید. مطالعات نشان میدهد، تنها ۳۶ درصد از افرادی که درد مزمن دارند میتوانند خوابی آسوده و راحت داشته باشند.
- داروهای ضد افسردگی: این داروها دارای کافئین هستند و باعث بروز اختلالات خواب میشوند.
بیشتر بخوانید: بهترین کلینیک روانشناسی در تهران چه ویژگی هایی دارد؟
درمان اختلال بیخوابی
رعایت عادات درست و مناسب می تواند اختلال بیخوابی درمان کند و کیفیت خواب شما را افزایش دهد.
- سعی کنید اتاق خوابتان از اتاق کارتان جدا باشد. لازم به ذکر است بدانید از اتاق خواب فقط برای خوابیدن باید استفاده شود.
- یک الگوی ثابت قبل از خواب باید داشته باشید و طبق همان عمل کنید. دوش آب گرم، خواندن کتاب و شنیدن موسیقیهای آرام میتواند موجب شود خواب آرام و راحتی داشته باشید.
- غذاهای چرب مصرف نکنید. مصرف موادغذایی چرب موجب میشود در دستگاه گوارش شما مشکل ایجاد شود. علاوه بر این امکان دارد شب ها هضم به درستی انجام نشود. مخصوصا پیش از خوابیدن غذاهایی را میل کنید که هضم آسانی داشته باشند تا باعث شوند خواب راحتی داشته باشید.
- از مصرف شکر جلوگیری کنید زیرا باعث میشود به شدت کم خواب شوید.
- غذاهایی را مصرف کنید که دارای منیزیم هستند. منیزیم به عنوان یک ماده معدنی آرام ساز معروف است. کنجد، سبزیجات برگ دار و تخم آفتابگردان سرشار از منیزیم هستند.
- سعی کنید پیش از خوابیدن یک لیوان شیر گرم میل کنید تا خوابی راحت و آسوده داشته باشید.
- حتما سعی کنید نوشیدن الکل و کافئین را حداقل برسانید. به هیچ عنوان قبل از خواب کافئین مصرف نکنید.
- عصرها کمتر بخوابید و اگر امکان دارد خوابیدن عصرها را متوقف کنید.
- سعی کنید در ساعات مشخصی بخوابید. علاوه بر این در ساعات مشخصی از خواب بیدار شوید. شما باید این الگوی ثابت را در حتی در روزهای تعطیل حفظ نمایید.
- اگر دارو مصرف میکنید باید در مصرف داروهایتان تعادل ایجاد نمایید. برخی از داروها موجب می شوند اختلال بیخوابی تشدید شود.