غمگین بودن برای وضعیت طولانی که علائمی مثل بی علاقگی به آنچه قبلا دوست داشتیم، کاهش تمرکز و خستگی بیش از حد دارد را افسردگی می گوییم. افسردگی احساسات و عواطف مارا عوض می کند و می تواند با مشکلات جسمی و هیجانی همراه باشد.
افسردگی به ویژه افسردگی در کودکان درمانی طولانی مدت دارد و نمی توان انتظار داشت که بعد از مدتی کوتاه بتوان به طور کامل این مشکل را حل کرد.
نکته ی مهم در خصوص این مشکل تداوم و پافشاری بر روند درمان است. هرچه افسردگی سریع تر تشخیص داده شده و برای حل آن اقدام شود روند درمان راحت تر بوده و بیشتر می توانیم از زندگی خود لذت ببریم.
موارد شدید می تواند منجر به اختلال دوقطبی یا شیدایی شود که پس از رسیدن بیمار به این مرحله روش درمانی سخت تر شده و در مواردی نیاز به استفاده از قرص های روان درمانی در کنار روانکاوی خواهد بود.
اگر افسردگی دارید یا فکر می کنید ممکن است افسردگی داشته باشید، این مقاله ممکن است برای شما مفید باشد. در این مقاله به بررسی دلایل، علائم و درمان افسردگی می پردازیم. اگر مبتلا به افسردگی هستید و یا مراقب، دوست یا بستگان فردی هستید که مبتلا به افسردگی است، این اطلاعات می تواند به شما کمک کند.
دسترسی آسان به مهم ترین بخش های مقاله
اگر فرصت کافی برای مطالعه این مطلب را ندارید کافیست پادکست زیر را گوش دهید تا خلاصه ای از مطلب را دریافت کنید.
افسردگی چیست؟
افسردگی یک اختلال خلقی پایین و طولانی مدت است که یکی از رایج ترین انواع اختلالات مربوط به سلامت روان است و اغلب همراه با اضطراب ایجاد می شود .اختلال افسردگی می تواند خفیف و کوتاه مدت یا شدید و طولانی مدت باشد. برخی از افراد تنها یک بار تحت تأثیر افسردگی قرار می گیرند، در حالی که برخی دیگر ممکن است چندین بار آن را تجربه کنند.
افسردگی می تواند منجر به خودکشی شود، اما زمانی که حمایت مناسب ارائه شود قابل پیشگیری است، بنابراین مهم است که بدانیم برای کمک به افرادی که به فکر خودکشی هستند، می توان کارهای زیادی انجام داد.
بررسی اجمالی
افسردگی زمانی است که بهطور مداوم برای هفتهها یا ماهها احساس غمگینی میکنید. که این امر سبب می شود توانایی شما برای انجام کارهای روزمره، احساس لذت یا علاقه به فعالیت ها تحت تاثیر قرار گیرد.
همه فراز و نشیب هایی دارند. گاهی اوقات ممکن است به دلایل مختلف احساس غمگینی کنید. اما این همیشه به این معنی نیست که به افسردگی مبتلا شده اید. روانشناسان ممکن است افسردگی را «خفیف»، «متوسط» یا «شدید» توصیف کنند که بسته به نحوه توصیف آن، درمان های مختلفی را برای بهبودی پیشنهاد می دهند.
- برخی از نشانه های افسردگی عبارتند از احساس ضعف، احساس بد نسبت به خود و عدم تمایل به انجام کارها.
- افسردگی افراد مختلف را به روش های مختلف تحت تاثیر قرار می دهد.
- اگر فکر می کنید ممکن است افسردگی داشته باشید، می توانید به بهترین کلینیک روانشناسی مراجعه نمایید.
- این اختلال خلقی را می توان با دارو درمانی و روان درمانی درمان کرد.
- موارد مختلف می تواند منجر به افسردگی شود. تربیت شما، رویدادهای استرس زا و شیوه زندگی شما همگی ممکن است در ابتلا به این عارضه تأثیر داشته باشند.
- اگر احساس کمبود می کنید، خواب کافی و خوردن غذاهای سالم ممکن است کمک کننده باشد.
دلایل ابتلا به افسردگی چیست؟
افسردگی می تواند به عنوان واکنشی به چیزی مانند سوء استفاده، خشونت در مدرسه، مرگ یکی از نزدیکان یا مشکلات خانوادگی مانند خشونت خانگی یا فروپاشی خانواده رخ دهد. ممکن است فردی پس از استرس طولانی مدت دچار افسردگی شود. همچنین گاهی ممکن است ندانیم چرا این اتفاق می افتد.
به طور کلی دلیل قطعی برای این مشکل وجود ندارد و می تواند به مجموعه ای از دلایل و یا یک دلیل به خصوص بازگردد.البته هیچ فردی یک شبه دچار این حالت نمی شود.در واقع افسردگی نیازمند برآورده شدن زمینه هایی است.عموما هر فرد در صورت شکست های پی در پی ممکن است دچار آن شود.تشخیص ریشه ی افسردگی بر عهده ی روانپزشک است
اما یکسری از دلایل در بیشتر افراد یکسان بوده است، که به شرح زیر است:
سابقه خانوادگی
وجود فردی در خانواده که مبتلا به افسردگی است می تواند احتمال ابتلا به افسردگی را بالا ببرد.
سابقه ی اتفاق تلخ در کودکی
اتفاقات تلخ کودکی تاثیر بالایی بر روش واکنش های فرد و تصمیمات وی در بزرگسالی خواهد داشت.
ساختار مغز
در مواردی که لوب پیشانی مغز فعالیت کمتری داشته باشد احتمال ابتلا به افسردگی بالا خواهد رفت.البته هنوز مشخص نیست که کاهش فعالیت این بخش مغز بعد ازافسردگی اتفاق می افتد یا قبل از آن.
بیماری های زمینه ای
وجود بعضی از بیماری ها مثل بی خوابی مزمن، بیش فعالی و دردهای مزمن می توانند احتمال ابتلا به افسردگی را بالا ببرند.
مصرف مواد مخدر و مشروبات الکی
اعتیاد و سابقه ی استفاده از مواد مخدر و مشروبات الکی می تواند احتمال ابتلا به افسردگی را بالا ببرند و افرادی که به طور مداوم این مواد را استفاده می کنند بیشتر در معرض ابتلا هستند.
اعتماد به نفس پایین
افرادی که از خودشان بیش از حد نقد می کنند و اعتماد به نفس پایینی دارند در خطر بیشتری نسبت به سایرین قرار دارند.
بیشتر بخوانید => اثرات عزت نفس بر زندگی
اتفاقات ناگهانی
اتفاقاتی که باعث از دست دادن یک عزیز شوند و یا اتفاقات استرس زا مانند پاندمی و… می توانند زمینه ی را در افراد فراهم کنند.
علائم افسردگی چیست؟
آگاهی از علائم یکی از مهم ترین مراحل برای تشخیص آن و اقدام به موقع برای درمان است.در ادامه برخی از نشانه های افسردگی را با یکدیگر مرور خواهیم کرد:
- از علائم ابتدایی می توان به احساس پوچی و غم اشاره کرد.
- فرد افسرده اصولا دارای روحیه ای حساس شده و سر کوچک ترین مساله ای از کوره در رفته وناراحت می شود.
- از دست دادن احساس علاقه و بی میلی به کارهایی که قبلا برای فرد افسرده جالب بوده است.
- مشکل خواب و ابتلا به اختلال بی خوابی( می توان به زیاد شدن خواب و یا کم شدن خواب اشاره کرد)
- احساس خستگی بیش از حد که حتی در صورت انجام فعالیت سنگین هم احساس شود.
- تغییرات شدید در وزن (کاهش ناگهانی وزن و یا افزایش ناگهانی وزن)
- اضطراب و بی قراری
- کاهش قدرت تصمیم گیری
- عذاب وجدان و احساس گناه برای کوچک ترین کارها
- کاهش تمرکز و کم شدن قدرت حل مسائل
- فکر کردن به خودکشی
- دردهای جسمی بدون دلیل جسمی مشخص
انواع شدت افسردگی
افسردگی با توجه به شدت و علائم آن ها دسته بندی می شوند. برخی از افراد دوره ی کوتاهی را تجربه می کنند و می توانند بعد از مدت کوتاهی به زندگی خود بازگردند. اما عده ی دیگری دوره ی طولانی تری دارند که باید برای مدت زمان زیادی تحت درمان باشند.
اختلال افسردگی وخیم
نوع شدیدی از افسردگی است که در آن احساس غم و بی ارزش بودن از بیمار دور نمی شود. این افراد خود را لایق زندگی نمی دانند و افکار خودکشی در آن ها بسیار دیده می شود.در این مرحله علائم افسردگی به خودی خود از بین نمی رود و بیمارباید تحت درمان قرار گرفته و زیر نظر پزشک متخصص باشند.اگر شما حداقل ۵ مورد از نشانه های گفته شده ی افسردگی را به مدت ۵ هفته ی متوالی تجربه کرده اید به افسردگی شدید مبتلا هستید.
اختلال افسردگی مداوم
این نوع از افسردگی نسبت به افسردگی وخیم شدت کمتری داشته و خفیف تر است ولی همواره همراه شخص می ماند.برای آن که جزو این دسته قرار بگیرید باید افسردگی شما به مدت ۲ سال ادامه دار باشد.این مدل افسردگی خیلی بیشتر زندگی شمارا تحت تاثیر قرار خواهد داد به دلیل آن که مدت آن طولانی تر از افسردگی وخیم می باشد.
حتما بخوانید: انواع اختلالات خلقی کدام اند؟.
انواع مختلف افسردگی
ممکن است تعدادی از اصطلاحات مورد استفاده برای توصیف افسردگی را شنیده باشید. در این بخش، معنای برخی از این اصطلاحات را توضیح می دهیم.
اپیزود افسردگی
روانشناس شما ممکن است بگوید که شما در حال گذراندن یک «اپیزود افسردگی» هستید. آنها ممکن است بگویند که شما یک دوره خفیف، متوسط یا شدید را پشت سر می گذارید.

افسردگی بالینی یا اساسی

اختلال خلقی افسردگی بالینی یک اصطلاح رایج است که به عنوان افسردگی اساسی یا ماژور نیز شناخته می شود. این نوع جزو شدید ترین اختلالات است که بر روی احساس، فکر و رفتار فرد تأثیر می گذارد.
اختلال افسردگی مکرر
اگر دورههای مکرر افسردگی را تجربه کردهاید، ممکن است دچار اختلال افسردگی مکرر شده باشید. این نوع از افسردگی نیز درجات مختلف خفیف، متوسط یا شدید دارد.

سایکوتیک
اگر دوره شدید افسردگی را پشت سر می گذارید، ممکن است دچار توهم یا هذیان شوید. توهم به این معنی است که شما ممکن است چیزهایی را بشنوید، ببینید، بو کنید، بچشید یا حس کنید که دیگران نمی توانندیا این که ممکن است چیزهایی را باور کنید که با واقعیت مطابقت ندارند.

دیس تایمیا

اگر برای چندین سال احساس غمگینی داشته باشید، ممکن است مبتلا به دیس تایمی باشید. علائم این نوع بسیار شدید نیستند، در حالی که دورههای بلند مدت دچار افت خلقی می شوید.
سیکلوتایمیا
اگر شما با خلق و خوی مداوم ناپایدار دست و پنجه نرم می کنید، به سیکلوتایمیا یا افسردگی موقعیتی مبتلا هستید. در این نوع ممکن است چندین دوره افسردگی و دوره های شادی خفیف داشته باشی. البته لازم به ذکر است که سیکلوتایمیا بیشتر از افسردگی با اختلال دوقطبی مرتبط است.

افسردگی پس از زایمان

این اختلال خلقی نوعی افسردگی است که بسیاری از والدین پس از زایمان تجربه می کنند. این یک بیماری شایع است که از هر ۱۰ زن بیش از ۱ نفر را مبتلا می کند. البته اقایان نیز ممکن است افسردگی پس از زایمان را تجربه کنند.
اختلال عاطفی فصلی
این اختلال معمولاً در زمستان، افراد را تحت تأثیر قرار می دهد. با این حال برخی از افراد ممکن است متوجه شوند که در تابستان علائم دارند و در زمستان احساس بهتری دارند.

افسردگی شیدایی

این عارضه نام قدیمی اختلال دوقطبی است. این یک بیماری متفاوت با افسردگی است. افراد مبتلا به این بیماری دچار اوج (شیدایی) و پایین (افسردگی) هستند.
اختلال ملال پیش قاعدگی
این اختلال نیز عموما در چرخه دوم قاعدگی در زنان بروز پیدا می کن که با تغییرات خلقی همراه است. در حالی که این اختلال کمتر رایج است اما شدت بالایی دارد.

افسردگی واکنشی

اگر افسردگی ناشی از رویدادهای استرس زا در زندگی مانند: طلاق، شغل یا نگرانی های مالی و.. بوده باشد، ممکن است این افسردگی واکنشی باشد.
خطرات و عوارض
بیشتر مردم میدانند که افسردگی میتواند باعث شود کسی احساس غمگینی، ناامیدی، خستگی و بیعلاقگی نسبت به چیزهایی که زمانی دوست داشته است، کند. با این حال، آنها ممکن است متوجه نباشند که افسردگی میتواند تأثیری پایدار بر مغز داشته باشد، تأثیری که گاهی اوقات میتواند مدتها پس از پایان یک دوره افسردگی بازتاب یابد.
اثرات افسردگی بر مغز

از دست دادن حافظه کوتاه مدت ممکن است در برخی موارد ناشی از افسردگی باشد
افرادی که از افسردگی رنج می برند ممکن است به یک اختلال سلامت روانی مانند اختلال کمبود توجه مبتلا شوند
در صورت ابتلا به افسردگی، گرفتن تصمیمات جزئی نیز ممکن است دشوار شود.
افسردگی نه تنها باعث غمگینی یا ناامیدی افراد نمی شود، بلکه می تواند مانع از توانایی تفکر شما نیز شود. اعتقاد بر این است که کاهش یا قطع شدن پیامرسانهای شیمیایی مغز ممکن است باعث افسردگی شود که میتواند تواناییهای شناختی را نیز مختل کند.
فیلم مرحله ای از تاثیر افسردگی بر مغز
افسردگی می تواند مشکلاتی ایجاد کند، به طوری که بر سلامت روان و همچنین سلامت جسمی تأثیر بگذارد. همچنین ممکن است بر سایر بخش های زندگی نیز تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، افسردگی ممکن است باعث ایجاد اختلالاتی مانند موارد زیر شود:
- خواب آشفته
- درد
- میل جنسی کم
- مشکلات کار و سرگرمی ها
- مشکلات در حفظ ارتباط با دوستان و خانواده
- افکار خودکشی یا افکار آسیب رساندن به خود
برخی از افراد ممکن است روی به نوشیدن الکل و مصرف مواد بیاورند تا افسردگی را کاهش دهند. با این حال، در واقع می تواند افسردگی را بدتر کند.
اگر هر یک از این مشکلات را دارید، با بهترین روانشناس صحبت کنید.
فرم مشاوره با روانشناسان کلینیک روانمهر
افسردگی در کودکان و نوجوانان
ابن عارضه می تواند در کودکان و نوجوانان به صورت دوره های طولانی ناراحتی یا تحریک پذیری ظاهر شود. این بیماری در میان کودکان بزرگ تر و نوجوانان بسیار رایج است، اما اغلب ناشناخته می ماند.
برخی از کودکان ممکن است بگویند که احساس ناراحتی یا غمگینی دارند ویا ممکن است بگویند که می خواهند به خود صدمه بزنند یا حتی خود را بکشند. کودکان و نوجوانانی که افسردگی را تجربه می کنند بیشتر در معرض خطر آسیب به خود هستند، بنابراین چنین پاسخ هایی باید همیشه جدی گرفته شود.
نکته حائز اهمیت در این راستا این است که صرفا غمگین بودن و ناراحتی کودکان نمی تواند دلیل قطعی برای ابتلا به اختلال خلقی افسردگی در آن ها باشد اما اگر میزان این غم و اندوه از حد طبیعی فراتر رود و کودک دائما ناخشنود باشد به طوری که در روند طبیعی زندگی و مدرسه اش تداخل ایجاد کند، ممکن است به افسردگی مبتلا شده باشد.
به یاد داشته باشید، فقط یک روانشناس یا روانپزشک میتواند افسردگی را تشخیص دهد، بنابراین اگر نگران فرزندتان هستید، از انجام مشاوره دریغ نکنید.
علائم و نشانه های افسردگی در کودکان
افسردگی برای کودکان مختلف ممکن است متفاوت باشد. در ادامه برخی از علائم و نشانه های رایج افسردگی در کودکان آورده شده است:
خستگی یا کم انرژی بودن، حتی در زمان استراحت
بی قراری یا مشکل در تمرکز
مشکل در انجام فعالیت های روزانه
تغییر در اشتها یا الگوی خواب
دردهایی که دلیل واضحی ندارند
غم و اندوه مداوم، اضطراب یا تحریک پذیری
از دست دادن علاقه به دوستان و فعالیت ها
دوری از دیگران و تنهایی
احساس بی ارزشی، ناامیدی یا گناه
افکار خود آزاری یا خودکشی
بیشتر بخوانید=> تکنیک های روانشناسی افزایش تمرکز
تجربه یک یا چند مورد از این علائم به این معنی نیست که کودک تحت تاثیر افسردگی قرار گرفته است، اما راههایی وجود دارد که میتوانید به کودک خود برای مقابله با آن کمک کنید. اگر نگران فرزندتان هستید، دریغ نکنید که از ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود برای راهنمایی بخواهید.